Fint för sig själv

Efter att ha pysslat om de gamle och dukat fint för dem på advent var det på tiden att duka fint för sig själv.
Konstigt att man alltid hamnar nederst på listan. Vill inte kalla det vardagslyx, snarare vardagsflykt.


lathet är bra

Jo jag vet, i en tid av prestationer som den enda bekräftelsen på existens är det inget att förutspråka.
Lathet eller viljan att ha det bekvämt har fått oss att komma ganska långt i utvecklingen.  Det är mestadels dåligt eftersom vi sabbat mycket av vår omgivning för att komma dit. Men min poäng är egentligen att lathet också kan vara ett nog så klokt val för miljön. Tänk på de mornar du legat tio minuter extra och skippat duschen. Thadaa... tänk så många liter vatten du sparade. Tänk de gånger inte orkat ta dig till stan för att inhandla något nytt till en fest. Tjohoo du har gjort ett medvetet val att inte överkonsumera.Eller de där kvällarna då du fått ett sjukt sockersug och inte haft något hemma, men slängt ihop en chokladbollssmet. Ja då har du varit resursmedveten och sett över dina tillgångar.

Ta en funderare över din tillvaro, finns det tillfällen du skulle kunna vara lite mer lat?
Motivera sedan för omgivningen om din miljömedvetenhet och sprid ordret. 

(Detta gäller inte beslut som att ta bilen till affären tio min bort, eller att skita i att stänga av stand by:n på tv:n för att du är för trött)

Miljömedveten lathet är det jag förespråkar =)



 

Brödlandet

Jag bor  i ett land vars basföda är bröd. Det är bröd, bröd och åter bröd, när som helst på dygnet. Som svensk blir man givetvis bestört. Hur kan de växa upp och bli ett vettigt folk utan varm lunch?
Svaret ligger i bakkonsten. Norrmännen gör fantastiskt goda bröd. I affärerna får man leta för att hitta vita, sockriga och E:preparerade ursäkter till limpor. De kan sina saker, inget snack om saken. 

Av den anledningen har vårt hem varit i desperat behov av en brödkorg. Å tänka sig, efter lite rotande hittade jag en gammal korg som jag en gång köpt fylld med potatis. Efter lite kladdande med penseln och pillande med nål och tråd blev det riktigt fint.

    




 
/ Johanna


Gryning

Vaknade med en massa tyngande "att göra" tankar men efter en kyss och ett par vackra ord från min älskade så är hela jag i harmoni igen. Tänk att det ska till så lite för att få det att vända.

Nu ligger jag här i soffan och tittar på en starkt lysande stjärna som tittar fram bakom hustaken. Blir heltförväntansfullt julig innombords. Efter denna magiska gryning blir det pyssel!


Julen, och allt runtomkring

 Jag är väldigt glad i julen men det går så ofta över styr. Jag har stora ambitioner, det ska explodera jul i varje hörn och kännas juligt var minut. Det slår inte alltid väl ut då ambitionerna växer om själva kärnan. Det spelar ingen roll om tillvaron är som ett julmagasin om inte själen och hjärtat hänger med. Det fanns en tid för mig då julen stod för konsumtion och i takt med att jag stressade runt desto mer fjärran blev julstämningen. Jag satt där med reportage från Hemmets Journal undrade varför de skilde sig så mycket från min verklighet. När jag förstod att allt sitter i mig ruskade jag på mitt kravfyllda huvud och började se mig omkring istället.

Vad tur att jag har så galna och härliga föräldrar som inte är så traditionsbundna. Vad tur att vi är friska! Vad tur att vi inte tar helt av i julhandeln och drunknar i saker vi inte kommer att använda. Jag försöker njuta julen med ro. I år vill jag uppleva den långsamt och med eftertanke.Tommy Körberg och jag har redan sjungit in den och en hyacint har hamnat i fönstret.

 


Det är nästan exakt en månad till jul, ta det med ro och välj ut de goaste delarna =) 

/Johanna


Hyllan på sin plats

Så här ser "snäckan" ut på väggen.
Bilden är lite suddig eftersom jag kletat in linsen i något konstigt.



Under hyllan tog jag inspiration från UnderbaraClaras burkuppfinning
och fick praktisk förvaring för mitt löste



Ha det gott!

/ Johanna




Mormorsrutor

Å mormorsrutor, bara namnet får en att känna sig varm inombords.
Det kanske just är det jag velat komma åt i det sista då det har varit lite motigt på arbetet.
Varje ledig förmiddag har jag suttit i soffan med norsk radio på och virkat och virkat.
Jag har till ock med börjat tänka rutor som tidsmått. Hmm... nu är det en halv ruta kvar till jag börjar jobba.
 En hel ruta till potatisgratängen är klar.  Är helt insnöad!
På bilden är ett projekt som jag hoppas blir en färglad pläd när den är klar.



Om jag skulle tröttna på vägen så finns det ju så mycket annat det kan bli.

Dessa inspirationsbilder hittade jag på expressen
     

Vill du lära dig att virka mormorsrutor kan jag rekomendera den här hemsidan.
Den visar enkelt och pedagogiskt hur man ska gå till väga.
Det tog lite tid för mig att få in finessen, men jag är också lite otålig och hastig.
Ge inte upp efter första rutan =)

/ Johanna

lastpallen som blev en kökshylla

Utanför affären där jag brukar handla kan man hitta en hel del intressant som trälådor, lastpallar. Jag har haft litel ideèr men latheten har gång på gång tagit mig med hem. Så en dag i förra veckan så låg den där, en  liten lastpall som skulle bli perfekt som kökshylla.

          

Sagt och gjort, den åkte med hem.
Sedan gick jag lös på den med sandpapper och ett par lager med en vit panellack.
För att mjuka upp och ge hyllan ett lite mer köksigt utseende limmade jag på spets under hyllplanen.
Med hjälp av decopagelim och ett vackert papper fick brädorna sig lite pynt med.

 

Jag ville se den uppe med en endaste gång, så jag skruvade och pillade utan hänsyn till borrhål och farlig el i väggarna. Det blir lätt så... men tusen spikhål i en vägg är bättre än en som är helt ren och slät tycker jag.
Perfektion är tråkigt.

Så fort dagen ger lite bättre ljus ska jag lägga upp en bild på hur den ser ut när den hänger uppe.
Blir så glad när jag får till det, just så som det var i huvudet =)


Introduktion


En ny vecka och en ny blogg! Jag är både spänd och glad över hur detta lilla projekt ska utveckla sig. Min tanke med denna bloggen är först och främst att inspirera och ge tillbaka lite till de bloggar jag läst och beundrat i de tysta.

Det är viktigt att försöka leva efter sina värderingar. Jag har alltid varit en naturvän, men en mycket dålig sådan till tider. Oj, oj så ogenomtänkt jag konsumerat och levt. Ni vet det där klassiska som att panikshoppa innan festkvällen. De gånger då man städat och bara struntat i återvinning och sortering och slängt allt tillsammans bara för att få det rent. För att inte tala om dessa ikeabesök, då man liksom blivit lite besatt och köpt tanken på att allt ska vara nytt, fräscht och så likt katalogen som möjligt. Ogenomtänkt köperi med besk eftersmak.

Det har tagit tid att hitta tillbaka till sina värderingar, tid till att förstå att man faktiskt kan leva och ha det precis som man vill hemma och inte minst i livet. Jag har alltid haft pyssel i mig. Möblerat om i mammas och pappas vardagsrum när jag inte var nöjd. Konsumerat mängder med pysselmaterial på fritids och påbörjat tusentals arbeten som aldrig blivit färdiga. Är inte så speciellt noga ut av mig och när jag kommer på något då blir hela hemmet som bloggnamnet indikerar:
ett stort härligt pysselkaos. Jag är med andra ord en helt vanlig människa, lite stökigare än vissa, lite mer ordningsam än andra. Detta är mitt sätt att dela med mig av åsikter, pyssel, gröna tankar och inspiration.

Lämna gärna era åsikter och tips om en mer miljösnäll vardag. Det är ju i utbyte av tankar som vi utvecklas.
Mer grönt pyssel åt folket!

Varma hälsningar från Johanna



 


RSS 2.0