Från plantor till ytligheter



Jag är förbaskat glad att denna skjorta inte ville passa sin förra ägare längre och flyttade till Fretex för att sedan flytta till mig för 60 riksdaler. Skjortor är väldans bra för svullna stackars pms dagar eller "min gosse har bakat bröd och jag måste provsmaka halva limpan" dagar. 
Nu kan jag istället tänka såhär:

- Tjohoo vad mjuk jag har blivit runt lilla magen, dags att använda snyggskjortan :)


Basilikababysarna har gått från vagga till säng

Idag vill jag helst av allt vara fri och barnsligt vårig men se plikten den skall med idogt arbete uppfyllas, gamla ska få sin kvällsmat och täcken över sina trötta kroppar. Däremot har jag använt denna lilla tid innan jobbet till att plantera om mina skötebarn. De har till min förvåning vuxit till sig riktigt bra. Nu håller jag bara tummarna för att de skall trivas i sitt lite mer rymliga hem.  Jag är en hopplös novis när det kommer till att få saker att grönska men tänk så mycket lärdom jag har kvar att suga i mig i ämnet. Jag blir lycksalig när jag tänker på det!








kärleksbrevens avveckling i det multistimuliserade samhället

Jag är ett romantiskt väsen, jag tror på kärleken, den rätte och livslånga äktenskap. Jag tror inte att alla människor bär på samma tro eller ens samma önskan om det där gamla förlegade dravlet. Men vissa är av sådan karaktär och jag är en utav dem. Däremot är det kanske lite svårare i dessa dagar ty kärleken blir ibland lite slarvigt behandlad, som en förbrukningsvara, en hyrd maskeradkostym som är spännande ungfär så lång tid det tar för ett tomtebloss att brinna ut. Jag vet inte helt vad det grejar sig om. Är de allt för många val som förvirrar? Är det allt för många krav på att allt ska vara som det där gnistrande tomteblosset hela tiden som liksom drar ut allt det fina. Gud bevars det finns långvariga döda relationer... det mest ledsamma tillståndet av dem alla. Kan inte tänka mig en ensamhet värre än att dela sitt liv med en gammal kolhög där elden sedan länge brunnit ut.
I de fallen är det bäst att försöka vandra ensam om man har kraften och möjligheten till det. Livet kan vara så mycket svårare än att skriva att det borde vara si eller så det är jag smärtsamt medveten om.

För att återgå till min romantiska livsåskådning som i perioder vippat över till att bli något cynisk så skulle jag vilja uttrycka en slags sorg för de utdöende kärleksbrevens tid. Är det en föråldrad sed som övergått till ömma fylle sms och små hjärtan på facebookväggen? Jag gjorde ett fatalt misstag under min "Jane Austin" utbildning genom att få rosaskimmrande förhoppningar kring att få motaga ett kärleksbrev. Det är inte det att jag helt lidit avsaknad av romantik i livet då man kan få den sortens kärlekshandlingar på en massa olika vis. Men kärleksbrev är ändå en utav de fullkomligaste och innerligaste ömhetsbetygelsen jag kan tänka mig. En människa som blottar sitt väsen, slänger bort sin stolthet och med sin egen darriga hand överför sina innersta känslor i en penna och ut i det svartaste passionerade bläcket... Och nog har jag skrivit kärleksbrev både sorgliga och passionerade, lakerade med tårar och parfym. Men de har liksom aldrig besvarats trots att jag varit noga med att plita ner avsändare och adress. Och nog har jag fått små lappar med "fråga chans" och kryssrutor för ja och nej, vilket i sig är en rar liten ömhetsbetygelse. Men de där totala blottandet av en annas själ det har jag aldrig fått mig till livs (åtminstone inte i sökta uttrycksform). Är kärleksbrevskrivarna utdöda? Snälla käraste ni, säg att det inte är så

on the road

Det är gott och få indikationer på att man väljer lite rätt här i livet. Har precis lyssnat på Tendens i P1. Temat var om konsumtion gör en lycklig med tanke på de rådande omständigheterna kring vår planet.
Visst är det så att vi bygger vår indentitet på saker omkring oss, visar vilka vi är genom kläder, böckerna i bokhyllan och de semestrar vi väljer men vem är man utan sina saker?
Gud bevars, att konsumera är en så stor del av vår kultur nuförtin. Det är som den där viskande dimman i Ronja Rövardotter... som lockar och pockar på att vi ska följa med. Kom med och bli något du också, vi ska skapa dig!
Ni kan tro att jag har lyssnat på den där dimman. Ja, jag har rent av varit långt nere i träsket och försatt mig i en dålig ekonomisk situation och ljugit för personer i min närhet om min konsumtion. Det är det där klassiska... att söka flyktigt välbefinnande utan egentligen ta tag i kärnan. Tur att jag hade en sådan där "birkkraft" som drog upp mig innan det blev försent.  Jag vill så gärna leva på ett sätt jag kan stå för och jag väljer att göra det för jorden.
Den tanken känns så rätt och befriande. Ni ska veta att jag inte är någon renlevnadsmänniska i speciellt mycket men jag ändrar och får nya vanor hela tiden.


Odlar mitt nya intresse

Det gror en länktan i mig att få gräva, fixa och få saker att växa. Jag vill ner i marken, så frön, skörda och känna den inre tillfredställelse av att kunna överleva även om matleveranserna till ica slutar att komma. Jag vill ingå i naturen igen, inte gå ut och titta på den. Och jag vill göra det nu!
Det här med lägenhet, staden och komersen det ger bara en slags oro. Ett brus som aldrig stängs av, en meningslös ström av tomma intryck. Jag vill lära mig att odla på naturens premisser.
Igår började jag. Här i lilla kojjan, för det är alltid i kojjor som de största drömslotten skissas upp.
Målet är att bli självförsörjande på basilika och chilipeppar. 
(chilipepparn vet jag inte helt om jag känner ett trängande behov utav, men ändån det är kul om jag får den att växa)




Det blir visst lite glest mellan mina ord här inne

Men så är jag av den tron att man ska säga något när man har något man vill ha sagt. Jag har föredragit att bo under en filt i det senaste, bläddra i vackra böcker och vara helt uttryckslös. Men så vips vaknar jag till liv och ruskar om mitt trötta huvud. Det är många som orkar ge mig positiva ord var dag genom olika uttrycksformer. Saker som gör en levnadsglad och leende.  Ibland är jag en tyst gladhetstjuv som smyger omkring och bara suger åt mig, men jag vill vara en gladhetsgivare också. 
Jag lovar att jag ska vara det så mycket som mitt väsen orkar. Men som sagt mina ord kommer när de vill.
De blir aldrig så bra när jag försöker slentrianskriva.


det enkla

Ibland så vill bara livet att man skall ta sig ut i en snödriva, göra upp eld och grilla haloumi.
Då blir man riktitgt ursprungstillfreds och känner sig vackrast i världen de rökgråtande och rufsiga håret till trots.


tankar om mitt arbete

Det börjar tidigt på morgonen i vaktrummet. Chefen och söta sköterskan är civilklädda.Jag viskar till min svenska bundsförvant vad i hela friden det är som sker. De ser så trötta och fårade ut i sina omsorgsarbetar ansikten som om de jobbat ett par dygnspass . De ska visst bara observera idag. Jag nickar och låtsas att jag vet vad hon menar. Häller upp en kopp kaffe och försöker stänga av kören av klagosång om underbemanning och trötta tider.  Svarar med glada anrop när jag blir tilldelad lite extra arbetsuppgifter. Så börjar dagen. Chefen och söta sköterskan sitter knäpptysta i varsin vrå av köket där alla boende samlas för att inta dagens måltider. Då och då tittar de upp från viktiga protokoll, granskar med sina observerande ögon och skriver krumelurer med sina pennor. Ingen vet riktigt vad de gör där men alla känner på sig att det är läge att framstå på sitt bästa. De gamle för sig så gott de kan, nickar artigt åt varandra. Ingen oro, ingen irritation, ingen som ropar efter mamma. Personalstyrkan är förvirrad, ingen vet inte riktigt hur man tacklar sånt därnt krumelurande och klurande. Stämningen blir mig övermäktig och jag gör diskreta pruttljud när jag spritsar grädde på den kulinariska coctailfrukten. Vad i attsingen är det som sker med oss?Jag undrar just hur de där krumelurerna ser ut? Och hur de nu ska förvandlas till bättre omsorg. Men nog var det lite kul ändå. Det kändes som att delta i ett skådespel.

Johanna – i rollen som ”den närvarande och egangerade samariten”

i filmatiseringen av ”Skriet från dödens väntrum”.

 

 

(det skadar inte att få lite press på sig ibland, det kan ju hända att man gör något bra J)


jag glömde mig lite

Tidig morgon. Idag är Oslo grått och snötungt. Jag vaknade mycket tidigt med en känsla av att jag glömt bort något betydelsefullt. Det var visst bloggen,  min egen anslagstavla i cyberrymden. Jag tänker att det är dumt att jag inte skrivit på ett tag, att jag mister läsare och får börja om på nytt. Fast samtidigt är det lite skönt, när livet drar i en såpass mycket att man glömmer av sig. Pappa är här och förgyller med sin positiva närvaro. Han är den mest positiva väsen jag känner, han är liksom konstant på disneyland. Hur gör han tänker jag? Vad är hans knep?75års idogt arbete i självutveckling?

(Egentligen så sitter jag här och smyger med ett helvetiskt pmshumör .  Och hur empatiska gossen och farsan än är så räcker det inte till. Det går inte att få en medkännande blick av en karl för den saken hur man än försöker.)
Mina kära medsystrar hur har ni det idag?

 


RSS 2.0