på språng

Nu ska jag iväg och ta hand om ett urval av den norska förfallna befolkningen, en allsköns blandning av härliga människor. Jag förstår mig på de gamle, och jag blir glad av alla härliga ungar. De där vuxna som finns emellan har jag aldrig riktigt förstått mig på trots att jag är där själv nu. Det är inte konstig det känns skevt ibland.

Puss!


Trångboddhets kreativitet

Idag är jag lat och smart. Jag orkade inte släpa mig iväg till källsoteringen så därför kikade jag mig lite omkring i jakt på en lösning. I pysselhyllan rådde en obekväm stämmning av kaos. Följaktligen forsatte jag i gårdagens spår med pappersrester som inte blivit bortplockade. 
Jag kallar manicken "pennställ på tråd"



prassel och pyssel

Nu har jag pysslat så pappersklippet yrt och klistret klibbat vid allt möjligt. 

 Först tömde jag alla våra tändsticksaskar 

Sen plockade jag fram lite vackra panduropapper

Hokus pokus filiokus, tjolahopptjolahej så blev det en smyckesförvaringsgrej

Att förvara de minsta juvelerna i...


Onsdags morgon den 16 februari 2011


För att vara ledig och glad i att sova om morgonen så har jag ovanligt stark mental kraft idag. Jag sa till mig själv när gossens klocka ringde, att nu Johanna är du så snäll och går upp och sätter på kaffe och börjar denna dag.
Och så gjorde jag det! Oftast brukar jag ju bara dra täcket över huvudet som en trotsig tonåring och sova ett par timmar till. Rutiner ska icke fnysas åt för mycket. Egentligen mår jag bäst av att gå upp tidigt och gå runt och pyssla och rassla allt medan morgon blir till dag. Och en morgon som idag, med ljus, eterisk citrongräsdoft, och en lååång kaffestund kan man inget inget annat än anta att det kommer bli en fin dag.


Projekt raggsocka



Jag vill lära mig att sticka raggsockor så snart som möjligt, helst igår.Det är så förbenat helylle och strutta runt i hemstickade sockor. Det får bestämt bli vårens projekt. Så får jag ta och lära mig världshistorien, kungaätten och ekologisk odling en annan dag.


en liten meditationsövning


Här sitter jag och känner in lugnet... (mest tänker jag på resterna från gårdagens kaka)
men iallafall det finns värre saker att förvilla tankar på.

Himmelska bakverk och Luther



Jisses Amalia vad jag är farlig för mig själv! Det där med himmelska bakverk är lite för gott för att vara bra, det säger min lutheranska uppfostran. Saker som är allt för gott och härligt är farligt! Och så har vi den där gyllene medelvägen, med en lagom stor bit och ett lagom glatt liv. Den är ju förstås trevlig att gå på men lite trist i längden. Nej, jag poppar gärna i mig rulltårta med apelsinmarmeladgrädde så det står härliga till. Så få jag deala med Mr medelsvensson, herr Jante och ers majestät Luther en annan dag.
Kan ju lika gärna passa på och se på Gynekologen från Askim, där det talar öppet om sex! Uscha mig jag börjar balla ut totalt.


Tankar om att fira det som firas kan

Jag har haft röriga åsikter kring det här med traditioner. Under tonåren var jag tjurig och principfast. Allt var bara köpfest för affärerna och skapade ångest och måsten för medborgarna. Sedan blev jag hux flux vuxen, eller jag försökte leka att jag var det. Då blev jag högtidsnazi.  Julen skulle vara pompös, årsdagar med kärleken romantiska och innerliga, födelsedagar skulle firas och alla hjärtans dag skulle digna av gelehjärtan och rosor.
Det var inte heller så vidare bra, för ingen dag levde ju någonsin upp till den utopi jag skapat i mitt huvud.
Nu är jag ännu lite mer vuxen och börjar hitta ett slags avslappnat mellanting.
Det är viktigt med markeringar här i livet, små milstolpar att se fram emot. Det ger en viss trygghet med något återkommande trevligt. En liten semla på fastlagstisdagen, extra go mat på alla hjärtans dag eller lite champange till fredagen för att man har överlevt en helvetisk vecka. Å födelsedagar, det är bra grejer, en egen dag för att fira att man är i livet. Jag blev uppvaktad med en ljuvligt litet rosenträd i fredags så idag är det min tur ;)
Ha en riktigt fin och hjärtlig dag allesamman, ta vara på era hjärtan!



Miniodlning

Tills jag har lite mer odlingsyta får det duga med groddodling till den klassiska ostmackan.

ett litet tips

Det här med ekologiska skönhetsprodukter är kanon men de behöver inte alltid vara så bra på det de lovar. 
Sanningen ska sägas att ekologiska schampon kan vara en riktig bedrövelse för håret.
Jag har prövat lite hit och dit och mitt hår har blivit fetare direkt efter tvätt, torrt och sprött, eller superelektriskt.
Är smärtsamt medveten om att jag sätter fåfänga före gladare klot men känner jag mig fin och nöjd med mig själv ger jag mer till andra. Men nu my dear beloved sisters har jag hittat ett fullgott alternativ!






Träning Für alle!

En morgon med kaffefilosofi och låångsam frukost med gossen är till ända, han har givit sig ut på skidtur och jag ska kicka igång min vintertrötta kropp med lite träning. Träningscenter utan bindingstid och rimliga priser är min melodi! Jag blir ilsken på företag vars före(sats) är att göra affär på människors bristande ambitioner. De lovar ett nytt liv och tar betalt för att lära dig 5000 nya sätt för din kropp att röra sig, sen har de vett att ta betalt för ditt dåliga samvete också. Pyttsan, för att de främjar hälsa! Vi behöver faktiskt inte mer krav på oss än vi har, träning ska vara kul och något som inte kostar skjortan. Tacka vet jag alternativ som klippkort, eller månadskort utan bidningstid. Vi är tar mig tusan inga kugghjul, utan härliga människor som ibland får lust att ligga hemma och äta godis i några veckor, ta lite sommarlov och ändå få lov att skaka loss lite däremellan!


tankar om barnböcker

Jag är så innerligt förtjust i barnböcker. De är svåra att skriva för de kräver sådan enkelhet, ord som inte ska krånglas till för att göra littraturvetarna glada och bilder som rymmer hela världar.
De böcker som är skrivna just för barnet inom oss, av någon som minns hur det var är de bästa.

Jill Barklems Björnbärsstigen är ett sådant exempel. Hennes teckningar om mössens liv och förehavanden på Björnbärsstigen är helt underbara! Jag tycker fortfarande det är roligt att smyga in på barnavdelningen på Falkenbergs bibliotek, hämta boken och slinka in i den tysta lässalen. Så sitter jag en stund och myser och minns tillbaka till lillJohannas storhetstid :)



Sedan har vi Mamma Mu, världens bästa ko!
tecknad av allas vår folkära Sven Nyqvist, skriven av Jujja och Tomas Wieslander.
Dessa böcker har jag upptäckt som vuxen. Ibland behöver jag nämligen Mamma Mu för att bli
sådär "koigt" glad.




Nalle Puh, alltså orginalversionen av A.A Milne.
Ett klyftigt verk som tillokmed gripit tag i hjödartänkarnas förvirrade hjärtan.
Som barn är boken fin, som vuxen: en påminnelse om tillkrånglandet av det enkla.

"Poesi och visor är inte saker man hittar, utan det är saker som hittar en, och det enda man kan göra är att gå där de kan få tag på en. "

"Fastän det är förfärligt gott att äta honung, så finns det ett ögonblick alldeles innan man börjar äta den, som är nästan ännu bättre."

"Kanin är begåvad. Och han har Hjärna. Jag antar att det är därför han aldrig begriper någonting."

-Nalle Puh

 






Morgon

Snöiga vindar drar över islandsgata denna morgon. 
Jag är inne och glad över att få vara hemma. Ska göra en liten avstickare till jobbet men det ligger som tur är på nära håll.

Häromdagen gick en av de gamla hjältarna där ur tiden. Jag hade ett gott öga till honom och han var riktigt dråplig vissa stunder. Oändliga dialoger som kunde pågå dygnsvis, och det slog mig många gånger hur märklig vår hjärna är och hur tragikomiskt det kan bli när impulserna slår slint.
Jag kommer sakna hans närvaro men är glad att han fick gå bort, det är jag ofta hur makabert det låter.
Glad över de som får somna in utan långdragen kamp eller smärta.  Det är skillnad på åldrande och åldrande. En del möter sina sista år i ovärdighet och dimma, en del får betrakta hela livet med klar syn. En del är ledsna ett helt liv och då hjälper klarheten föga.

Hulken spelar plockepinn i mitt kök




Idyllen som jag lät påskina tidigare idag med bak i lergryta och harmoni har blivit till "Hulken spelar plockepin".
Det räckte inte med ett bröd, nej jag skulle naturligtvis börja koka apelsinmarmelad avslappnat och spontant sådär. Nu har följande hänt: jäsningstiden drog ut på tiden och brödet har pöst över i ugnen, marmeladen har karameliserat hela kökshörnan och mitt i ett kritiskt skede av kokningen ja då kom ett hejdundrans pottanfall. Jag övervägde i två sekunder att göra ner mig för att rädda mitt verk.. men nej en sådan desperat husmorsbloggare har jag ännu inte blivit.


Det blir nog bra till slut

Sömnad för sömnen

Det är en uppgiven känsla... att ligga brevid gossen och lyssna till hans sömn och vara klarvaken.
Jag vill ju så väldigt gärna bara sova och koppla av. Sådana nätter är det enda som hjälper att sy.
Datorn är inte bra.. för då slår man på dagaktivitetshjärnan.
Nej, ett stilla syprojekt under en ensam lampas sken... händer som arbetar och tankar som fokuserar just på det där lilla projektet, och nästa stygn. Då blir jag sömning igen efter ett tag om jag inte envist ska slutföra saken jag började på.

Sista sömnlösa natt blev det ett hårband. En räddning för mitt livlösa barr dessa hopplösa vinterdagar.






En romantisk dröm

Jag är inte förlovad eller friad till, jag har bara suttit här denna förmiddag och fantiserat lite, allt medan snön faller och februari pågår.








en skatt!

Enda sedan jag lärt mig och steka kött i lergryta på dagcentralen där jag arbetade innan har jag trånat efter en. Och vips hittade jag en sådan bara sådär längst inne i ett skåp hos pappa. Jag adopterade den direkt utan att vederbörande blivit tillfrågad :)

Lergrytan är en enkel men smart uppfinning av våra förfäder. In med lite valfria grönsaker, kött, fågel, fisk eller mittimellan, kryddor och efter en stund har du en underbar och sund smakupplevelse. Det finnurliga är att smakerna med hjälp av lergrytan kommer fram mycket mer. Dessutom bevaras näringsämnena och man behöver inte tillsätta något fett. Vill du pröva lergrytan idag? Du får en dvd på köpet om hur just DU kan använda DIN lergryta för DINA behov... beställ nu på XXXXX
och förändra din matlagning för alltid.

Skämt åsido, jag var bara tvungen att driva lite med min egen förtjusning . Idag ska jag pröva och baka bröd i denna vackra skapelse.


Tillbaka i Oslo

Gott att bara vara en del av sin galna familj. De som alltid tycker om och lyssnar vad det nu än kan tänkas vara för ältande som är på tapeten. Det är inte alltid givet att det ska vara så, jag vet att det är en gåva att vara rädd om. 
 
Nu blir det liv och fart i bloggen igen. Blir så glad när jag ser att min stadiga lilla skara är inne och kikar även de dagar jag inte skriver. Det sporrar en så att fortsätta! Visst skriver jag för min egen skull, fast jag vill ju påverka och socialisera med andra, inte bara smygläsa bloggar och existera.  Ni är värdefulla för mig ska ni veta!



Lite egobilder för en framtida egotant :)

Jag har pyntat mig och känner mig fin, måste ha lite bilder på en glad jag i primetimeålder. Så jag kan visa för barnbarnen vad jag har varit för en donna i mina ungdomsår ;)






Tankar om hemma

Det där med hemma.
Idag ska jag hem till Falkenberg. Hem är alltid i hjärtat den karga lilla staden vid havet. Så sömnig på vintern med de vilda havet och de vindpinade karla träden, så extatiskt om sommaren... en plats i evigheten. Där dygnen är oändligt långa och byborna glada, bruna och lyckliga. 

Jag skulle önska mig en persona som var mer nyfiken på omvärlden, en som anpassade sig efter var ny miljö och skapade hem efter vägen . Så är jag inte. Kanske inte sådär dunderkul att komma på det efter att man tagit sina förhoppningar och drömmar för att pröva lyckan i Oslo. Nog blev det en början i ett fint samboskap men en massiv rollförlust för egot. Det har liksom blivit att jag genom livets vedermödor och glädjeämnen byggt min trygghet och självtillit i mitt arbete (är tjänstledig från mitt jobb på en dagcentral för dementa) och inte minst ynnesten i att ha familj och vänner mycket nära mig. Och så blir man lite liten igen när allt man är inte räknas i stora välrden. Inte kan man söka sig till den där flocken av familj för kaffe och tröst. Nej det blev ett slit... Slit med sig själv, slita lite till och sen är det bara nog. Vi ska flytta tillbaka, jag tar med mig gossen och kommer hem.Sen vill jag tro att det positiva och goda i detta kommer ordna jobb till gossen och en harmonisk tillvaro för oss Hemma i Falkenberg. 
Det måste bara bli så!




En stunds bortavaro

en liten stund sen sist. Har haft mycket gott sällskap i helgen. Jobbat lite natt, jobbat lite kväll och lite dag. Däremellan har hormonjävulen dragit mig in i lite mörker för att sedan släppa ut mig igen. Ja visst är det härligt att vara kvinna, iallafall två veckor i månaden :)

Så nu sitter jag här, back on track och har lust och vara lite kreativ igen.   
Bjuder på en bild från helgen. En sådan som jag kommer le åt när jag bläddrar i album på gammelhemmet.


RSS 2.0